AHC blog

Hakeri bez problema kradu aute s pametnim ključevima

hakeriIdeja o korištenju pametne kartice umjesto kodiranog automobilskog ključa možda se čini sofisticiranijom i praktičnijom, no daleko je od sigurnije, smatraju europski znanstvenici.

Znanstvenici sa švicarskog tehnološkog instituta uspjeli su probiti zaštitu deset različitih automobilskih sustava s pametnim ključevima koristeći se javno dostupnom računalnom opremom čija vrijednost nije premašivala 1.000 američkih dolara.

Pomoću para bežičnih antena Švicarci su uspjeli ukrasti signal koji emitira pametni/a ključ/kartica te su pomoću druge antene uspješno zavarali sigurnosne sustave automobila i upalili motor. Znanstvenici su se čak uspjeli odvesti automobilima unatoč činjenici da originalni ključ ni u jednom trenutku nije bio prisutan u vozilu.

Opširnije:Hakeri bez problema kradu aute s pametnim ključevima

Cijena Eurosupera 95 viša za čak četiri posto, sada iznosi 9,31 kunu po litri

cijena_benzinaCijene benzina u Hrvatskoj od danas su znatno više, što će za sobom potaknuti i rast cijena ostalih roba i usluga, pa ćemo ove godine, upozoravaju analitičari, imati dvostruko višu inflaciju nego lani.

Cijena najkorištenijeg goriva Eurosupera 95, od danas je viša četiri posto, te sada iznosi 9,31 kunu po litri, umjesto dosadašnjih 8,98 kuna. Time je probila psihološku granicu od devet kuna. Sreća u nesreći je što cijene dizela ostaju iste. Rast cijena benzina očekivan je, s obzirom na to da cijene nafte na svjetskom tržištu rastu. Na to nije imuna ni Hrvatska, koja je ovisna o uvozu nafte, pa se ne treba čuditi najavama da bi cijena benzina uskoro mogla prijeći i deset kuna, o čemu je Jutarnji već pisao. No, na rast cijena naftnih derivata, ocjenjuje Zdeslav Šantić, analitičar SG

 Splitske banke, utjecali su i potezi domaće vlasti, odnosno jesensko povećanje trošarina.

Opširnije:Cijena Eurosupera 95 viša za čak četiri posto, sada iznosi 9,31 kunu po litri

Najmanji automobil na svijetu ponovno u proizvodnji

peel2Tako je mali da ga vlasnik može čak i ponijeti: Peel P50 je, kao najmanji serijski proizvedeni automobil svih vremena, ušao čak i u Guinnessovu knjigu rekorda, a sada ovaj britanski oldtimer, jednosjed iz 60-tih godina, doživljava svoju renesansu i ponovno se može vidjeti na ulicama.

Maleno vozilo bi se po dimenzijama moglo uporediti sa kolicima u supermarketu: dugo je samo 1,37m, visoko 1,20m, i teško oko 60kg.

Unutra ima mjesta samo za volan i vozačevo sjedište, a čak i brisač ne pokreće pomoćni motor, već vozač to čini ručno. Automobilčić nema ni rikverc. Tu je drška na haubi, koja omogućava da ga podignete i okrenete, ili parkirate, onako kako želite.

Model je nastao 1962., na britanskom otočju Man, i u to vrijeme je koštao 199 funti. Do danas je iz prvobitne serije preživjelo 48 komada, a vlasnik jednog od nih, građevinski preduzimač iz Londona Gary Hillman, koji tvrdi da se još prije 15 godina zaljubio u simpatični mali oldtimer, nedavno je u svojoj firmi “Peel Engineering” ponovno započeo

Opširnije:Najmanji automobil na svijetu ponovno u proizvodnji

Zbog povećane sigurnosti vozimo - nesigurnije

nesreaUnatoč tome što iz godine u godinu prometnice i automobili postaju sigurniji, broj prometnih nesreća se svejedno, u osnovi, ne smanjuje.

Ako je za vjerovati posljednjoj studiji koja nam dolazi iz Australije, za ovakvu situaciju krive su upravo sigurne prometnice koje su prosječnom vozaču jednostavno dosadne. Zbog istog razloga, vozači su skloniji bržoj i neopreznoj vožnji kako bi dnevno prometovanje učinili zanimljivijim.

Opširnije:Zbog povećane sigurnosti vozimo - nesigurnije

Radno vrijeme

Radno vrijeme:
Pon – Pet    8:00h-17:00h
Subota        8:00h-12:00h

Kontakt

Za sva pitanja i informacije vezane uz AHC,

Auto Hladnjak Centar. d.o.o.
Dugoselska 102, 10361 Sesvetski Kraljevec
Hrvatska - Croatia
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Primajte naše novosti

Nalazite se ovdje: Home Podrška AHC blog