Hakeri bez problema kradu aute s pametnim ključevima

hakeriIdeja o korištenju pametne kartice umjesto kodiranog automobilskog ključa možda se čini sofisticiranijom i praktičnijom, no daleko je od sigurnije, smatraju europski znanstvenici.

Znanstvenici sa švicarskog tehnološkog instituta uspjeli su probiti zaštitu deset različitih automobilskih sustava s pametnim ključevima koristeći se javno dostupnom računalnom opremom čija vrijednost nije premašivala 1.000 američkih dolara.

Pomoću para bežičnih antena Švicarci su uspjeli ukrasti signal koji emitira pametni/a ključ/kartica te su pomoću druge antene uspješno zavarali sigurnosne sustave automobila i upalili motor. Znanstvenici su se čak uspjeli odvesti automobilima unatoč činjenici da originalni ključ ni u jednom trenutku nije bio prisutan u vozilu.


S obzirom da sigurnosni sustavi nisu primali lažni signal, znanstvenici su uspješno zaobišli uređaje za zvučno i svjetlosno uzbunjivanje.

Za ostvarivanje cilja Švicarci su iskoristili dvije rupe u postojećem softveru proizvođača – prvu, koja ne nadzire koliko je ključ daleko od vozila u svakom trenutku, te drugu, koja nakon paljenja motora ne provjerava prisutnost ključa u vozilu zbog mogućnosti da se baterija pametnog ključa isprazni, što bi uzrokovalo gašenje motora.

Švicarci rezultate studije planiraju predstaviti koncem mjeseca na sigurnosnom računalnom forumu u San Diegu.

Izvor  tportal.hr

Radno vrijeme

Radno vrijeme:
Pon – Pet    8:00h-17:00h
Subota        8:00h-12:00h

Kontakt

Za sva pitanja i informacije vezane uz AHC,

Auto Hladnjak Centar. d.o.o.
Dugoselska 102, 10361 Sesvetski Kraljevec
Hrvatska - Croatia
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Primajte naše novosti

Nalazite se ovdje: Home Podrška AHC blog Hakeri bez problema kradu aute s pametnim ključevima