Najmanji automobil na svijetu ponovno u proizvodnji

peel2Tako je mali da ga vlasnik može čak i ponijeti: Peel P50 je, kao najmanji serijski proizvedeni automobil svih vremena, ušao čak i u Guinnessovu knjigu rekorda, a sada ovaj britanski oldtimer, jednosjed iz 60-tih godina, doživljava svoju renesansu i ponovno se može vidjeti na ulicama.

Maleno vozilo bi se po dimenzijama moglo uporediti sa kolicima u supermarketu: dugo je samo 1,37m, visoko 1,20m, i teško oko 60kg.

Unutra ima mjesta samo za volan i vozačevo sjedište, a čak i brisač ne pokreće pomoćni motor, već vozač to čini ručno. Automobilčić nema ni rikverc. Tu je drška na haubi, koja omogućava da ga podignete i okrenete, ili parkirate, onako kako želite.

Model je nastao 1962., na britanskom otočju Man, i u to vrijeme je koštao 199 funti. Do danas je iz prvobitne serije preživjelo 48 komada, a vlasnik jednog od nih, građevinski preduzimač iz Londona Gary Hillman, koji tvrdi da se još prije 15 godina zaljubio u simpatični mali oldtimer, nedavno je u svojoj firmi “Peel Engineering” ponovno započeo
njegovu proizvodnju. Novinu predstavlja ekološki električni pogon, a zbog svojih dimenzija i male brzine (16 km/h) “Peel” se u Britaniji smije voziti čak i po trotoaru. Cijena, mu, međutim, ovog puta uopće nije mala - košta oko 17.500 eura.

Izvor  ABCportal.info

Radno vrijeme

Radno vrijeme:
Pon – Pet    8:00h-17:00h
Subota        8:00h-12:00h

Kontakt

Za sva pitanja i informacije vezane uz AHC,

Auto Hladnjak Centar. d.o.o.
Dugoselska 102, 10361 Sesvetski Kraljevec
Hrvatska - Croatia
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Primajte naše novosti

Nalazite se ovdje: Home Podrška AHC blog Najmanji automobil na svijetu ponovno u proizvodnji